Velikonoční test pro odvážné - jaký jsem vlastně já sám člověk?

15. 04. 2022 10:02:16
Pokud byste si rádi přečetli něco "hezkého" o Velikonocích, následujícím řádkům se raději vyhněte. Nepohladí Vás po duši, nezařídí úsměv na tváři. Jde mi o něco jiného. Porozumět trochu více tomu, jak vlastně sami "fungujeme".

Asi i Vás, stejně jako každého normálně cítícího člověka nenechají zprávy o znásilňování civilistů na Ukrajině ruskými vojáky chladnými. Ani mne. Je to jeden z nejodpornějších zločinů.

Jsem rád, že alespoň šéf ukrajinské policie potvrdil, že se nejedná o záměr ruské armády, ale o excesy, které jsou trestány, někdy i smrtí. Jsem rád, že stále jsme v Evropě o trochu jinde, než třeba v některých afrických zemích, kde je znásilňování součástí bojové taktiky tamních povstaleckých skupin.

A co jiné znásilněné děti a ženy. Vidíme i je?

Chvilku o tom přemýšlím, a napadá mne, že válka vlastně jen obnaží to, co je jinak skryté a ukáže nám to v jasnějších obrysech. Znásilnění 20 žen ruskými vojáky je odporné, nechutné a nepřijatelné. Ale stejně odporné je i znásilnění 20 českých, slovenských nebo třeba etiopských žen i dětí strýčky, manželi, přáteli, šéfy, sousedy. To, co udělalo několik ruských vojáků je v zásadě to samé, co roky dělal s největší pravděpodobností u nás doktor Cimický. A co stále probíhá všude okolo nás. Jen to není tolik vidět. Jen se o tom tolik nemluví. Jen to proběhne méně nápadně, než najednou ve válce ve sklepě domu někde na Ukrajině.

Válka na Ukrajině se strašlivá, odporná, jako jakákoliv jiná válka. Třeba jako ta v Iráku. Víte, co to byly rozkazy „Frago 242“? Zdroj Wikipedie, válka v Iráku:

Na jaře roku 2004 byly vydány tzv. fragmentární rozkazy (fragmentary orders) – Frago 242. Díky nim nemusely koaliční jednotky hlásit a vyšetřovat jakákoliv násilí páchané americkými a iráckými vládními jednotkami na civilních osobách. Toto násilí zahrnovalo i znásilňování a extrémně ohavná mučení s výsledkem zohavení i zabití mučených obětí.

Co se snažím říct? Snažme se měřit vždy stejným metrem, znásilněná žena v Iráku, na Ukrajině nebo v Česku je stále znásilněná žena. Mučení lidí je stejně odporné, ať ho provádí ruský voják, americký voják nebo příslušník tajné policie jakékoliv země.

Nebuďme jako Pilát, co si "umyl ruce", které měl od krve

Rusko je v této válce agresor a jako takový si zaslouží sankce a Ukrajina jako napadená země naši pomoc. Nezavírejme ale příště oči nad tím, až tím agresorem budeme i my, třeba jako v Iráku, protože i na našich rukou je krev několika stovek tisíc civilních obětí, které zahynuly právě v důsledku vpádu zahraničních armád do Iráku.

Tenkrát jsme těmi agresory, kvůli kterým umírali civilní oběti, byli i my. A obávám se, že se většina z nás chovala stejně pitomě, jako dnes velká část ruské veřejnosti. Že jsme stejně jako oni dnes i my tenkrát věřili, že to je nutná a spravedlivá válka. A zavírali oči před její hrůzou a dopady právě na civilní obyvatelstvo. Lidé v Iráku nám byli „ukradení“.

I proto, že to bylo příliš daleko, byla to jiná kultura a jiné náboženství a byli nám předkládány trochu jiné obrázky, než ty z Ukrajiny. Dokážeme si to přiznat alespoň nyní? Nebude to pro mnohé z nás asi lehké, protože bychom najednou přišli o pocit určité nadřazenosti a museli si uvědomit, že i my se umíme chovat podobně jako Rusové. Nebo Němci. Nebo Američané. Nebo Japonci. (ten seznam nemá konec) Že i pro nás jsou mrtví civilisté, pokud jsou hodně daleko, jen čísla, která nám nestojí ani za pozornost. Že vlastně zas až o tolik o moc jiní, než ti, kterými nyní opovrhujeme.

Co nám také chtěl říct ten, jehož ukřižování si dnes připomínáme?

Snažme se proto zůstat lidmi v každé situaci a nezavírejme oči před zločiny, které pácháme my sami nebo které se dějí v našem sousedství.

Abychom se i my nestali součástí toho davu, co křičí na Pilátův dotaz, co s Ježíšem: “Ukřižovat, ukřižovat!“, aniž si uvědomuje, co vlastně říká. Aniž si uvědomuje, že posílá na smrt člověka, který se mimo jiné snažil říct:

Nahraďme starozákonní "Oko za oko, zub za zub" za lepší "Miluj svého bližního, jako sebe samého". Třeba proto, že oko za oko a zub za zub nic neřeší a jen udržuje v chodu kolo utrpení.

nebo: "Nesuďte, abyste nebyli souzeni"

nebo: „Kdo z vás je bez hříchu, první hoď kamenem!“

O tom všem lze přemýšlet. Kdy jindy je vhodná chvíle, než nyní.

Pokusit se být alespoň o kousek lepší, než ve skutečnosti jsme.

Hezké Velikonoce

Jan Korytář

Autor: Jan Korytář | pátek 15.4.2022 10:02 | karma článku: 11.58 | přečteno: 237x

Další články blogera

Jan Korytář

1939 - 1945 - 1968 - 1991

Při příležitosti výročí zahájení okupace zbytku tehdejšího Československa německou armádou dne 15. března 1939 jsem připravil malé srovnání toho, co našemu národu způsobily obě velké okupace, které jsme zažili v minulém století.

15.3.2023 v 8:45 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 269 | Diskuse

Jan Korytář

T. G. Masaryk k válce na Ukrajině: „Rozčilení není program!“

Včera jsem konečně pochopil, proč se asi nemůžu shodnout s některými lidmi, kteří mne označují za součást páté kolony Ruska, rusofila, zrádce nebo jen odsuzují, co píšu o Ukrajině.

23.10.2022 v 12:07 | Karma článku: 29.75 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Korytář

Proč na demonstraci proti chudobě přijelo tak málo lidí?

Jen pro pořádek: začít demonstraci 5 minut po dvanácté, v době oběda, mi nepřišlo moc chytré. Ta symbolika byla zbytečná. Proč ne raději odpoledne? Ale to není to hlavní. Jde mi víc o samotný název a smysl té akce.

9.10.2022 v 12:00 | Karma článku: 39.04 | Přečteno: 8089 | Diskuse

Jan Korytář

Ozdravovna duše J. K. - dnes o paradoxech deprese

Deprese. Žiju s ní roky. Díky lékům a částečně změně životního stylu už to docela jde. Díky za optání. Opravdu. Přesto mne nepřestává překvapovat jedna věc. Resp. konečně jsem si to více uvědomil.

10.9.2022 v 14:53 | Karma článku: 18.98 | Přečteno: 522 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 146 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 123 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.27 | Přečteno: 934 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2538

Jsem směšný a trapný politik, mluvka a provokatér. (převzato z diskusí pod blogy) :-) Jinak jsem ekolog, manažer, aktuálně bývalý politik, který věří, že má smysl snažit se o lepší svět a že záleží na tom, co děláme a jak se chováme. Věřím v sílu vizí, i když se zdají zpočátku nereálné. Jsem praktický idealista.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...