Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta čtyřka je synku v pořádku...

Mám tři děti, jedno na vysoké, jedno na střední a jedno na základní škole. Jsem spíše pro větší inkluzi, segregaci vnímám jako něco negativního. Ovšem je otázkou, zda má být inkluze hlavním tématem debat o současném školství.

Uvědomil jsem si to i při sledování diskusí právě na téma "inkluze". Většina debat není zaměřena na snahu pochopit motivaci druhé strany, zjistit, kde jsou problémy a pak najít nějaké všeobecně přijatelné, či ještě lépe "nejlepší" řešení a na něm spolupracovat. A tím celou společnost někam posunout. Není se tomu co divit, právě na školách jsme se nic takového neučili. Ani uroveň většiny jiných veřejných debat není v tomto ohledu příliš inspirativní.

 

Letos v pololetí donesl syn vysvědčení z gymnázia a hned hlásil, že super, žádná trojka. Mělo to jen jeden háček a tou byla čtyřka s češtiny. Jsem v tomto směru asi ideální rodič, za to, že nejsou trojky, jsem ho pochválil a po zjištění, že čtyřka byla hlavně za větné rozbory, větné členy apod., což celé syn označil zde nepublikovatelným výrazem, jsem řekl, že to je v pořádku, protože to v životě potřebovat nejspíš nebude a že jen nesmí na konci roku propadnout.

 

Myslím, že větší problém než "inkluze" je to, že se v roce 2016 děti v České republice stále učí v češtině teoretické větné rozbory, příslovečná určení apod, detaily z biologie, které zapomenou hned po písemce, vzorečky z fyziky, kterým většina nerozumí, chemické reakce a mnoho dalších věcí, které většina z nás a to i vysokokoškoláků, dávno zapomněla. Kdybychom dnes jako dospělí měli znovu psát písemky ze základní školy, myslím, že velká část z nás by to jednoduše nezvládla.

 

Mám stále pocit, že velká část škol funguje jako ústav, který má dětem do hlav nacpat jakýmkoliv způsobem určité množství teoretických informací a dělá to proto, že je to pro děti prý důležité. Čím vyšší stupeň, tím více a složitějších informací. To ale podle mě bylo důležité možná naposledy někdy v 19. století.

 

Z mé životní zkušenosti vyplývá něco trochu jiného - pro profesně úspěšný, spokojený a šťastný život /a tím neříkám, že takový každý den žiju/ jsou důležitější věci než znát různá přislovečné určení, umět řešit rovnice s odmocninami nebo znát fyzikální vzorečky. Nevolám po zrušení předmětů jako čeština, matematika nebo biologie, jen myslím, že zabírají místo podstatnějším věcem pro budoucí život našich dětí. A tou druhou věcí je, že by již na základních i středních školách měla být mnohem větší diferenciace v tom, co se jednotlivé, s důrazem na "jednotlivé", děti učí. Protože pro někoho bude určitě mít smysl umět dopodrobna fyziku, zatímco pro jiného chemii. Pro všechny děti společně by to ale mělo být asi něco jiného.

 

Otázka zní: Podporuje náš školský systém v dětech větší sebedůvěru, kreativitu, umění řešit problémy, kriticky přemýšlet, nenechat sebou manipulovat, umět vyjádřit svoje potřeby, schopnost spolupracovat, kvalitně komunikovat, vytvářet kvalitní vztahy, mít dovednosti a návyky důležité pro každodenní život, mít dobrou fyzickou, ale vlastně i psychickou kondici?

 

Myslím, že odpověď na výše uvedené je spíše ne. Nedávám to za vinu nikomu, je to problém celé společnosti, pokud si neuvědomíme, že tu provozujeme nejspíš poněkud zastaralý a neefektivní vzdělávací systém, byť v dobré víře. Toto není kritika učitelů ani ředitelů ani MŠMT, je to jen pokus o zamyšlení se nad tím, zda je otázka inkluze opravdu tou hlavní otázkou, kterou by mělo české školství nyní řešit.

 

Myslím, že důležitější otázkou je to, co má být "produktem" celého vzdělávacího systému a jak zajistit, abychom si z generace na generaci předávali ty nejdůležitější informace, zkušenosti, dovednosti a návyky. To není otázka zda inkluze ano, nebo ne, ale co a jak změnit, aby celý vzdělávací systém měl co nejlepší smysl a efekt. Ideálně tak, aby se děti do školy těšily a viděly smysl v tom, co tam dělají.

Autor: Jan Korytář | sobota 27.2.2016 8:21 | karma článku: 35,03 | přečteno: 6647x
  • Další články autora

Jan Korytář

1939 - 1945 - 1968 - 1991

Při příležitosti výročí zahájení okupace zbytku tehdejšího Československa německou armádou dne 15. března 1939 jsem připravil malé srovnání toho, co našemu národu způsobily obě velké okupace, které jsme zažili v minulém století.

15.3.2023 v 8:45 | Karma: 16,48 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

T. G. Masaryk k válce na Ukrajině: „Rozčilení není program!“

Včera jsem konečně pochopil, proč se asi nemůžu shodnout s některými lidmi, kteří mne označují za součást páté kolony Ruska, rusofila, zrádce nebo jen odsuzují, co píšu o Ukrajině.

23.10.2022 v 12:07 | Karma: 29,84 | Přečteno: 634x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

Proč na demonstraci proti chudobě přijelo tak málo lidí?

Jen pro pořádek: začít demonstraci 5 minut po dvanácté, v době oběda, mi nepřišlo moc chytré. Ta symbolika byla zbytečná. Proč ne raději odpoledne? Ale to není to hlavní. Jde mi víc o samotný název a smysl té akce.

9.10.2022 v 12:00 | Karma: 39,07 | Přečteno: 8089x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

Ozdravovna duše J. K. - dnes o paradoxech deprese

Deprese. Žiju s ní roky. Díky lékům a částečně změně životního stylu už to docela jde. Díky za optání. Opravdu. Přesto mne nepřestává překvapovat jedna věc. Resp. konečně jsem si to více uvědomil.

10.9.2022 v 14:53 | Karma: 19,20 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost

Jan Korytář

Příběh sobotního dopoledne s nečekanou pointou...

Ve Student Agency se prý včera rozbil autobus. To se stane. Namísto toho, aby našli jiný nebo zrušili některé spoje, napsali už jen, že tento spoj bude mít zpoždění, ale nebyla to pravda. Ten autobus vůbec neměl přijet.

20.8.2022 v 13:37 | Karma: 27,55 | Přečteno: 723x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2544x
Jsem směšný a trapný politik, mluvka a provokatér. (převzato z diskusí pod blogy) :-) Jinak jsem ekolog, manažer, aktuálně bývalý politik, který věří, že má smysl snažit se o lepší svět a že záleží na tom, co děláme a jak se chováme. Věřím v sílu vizí, i když se zdají zpočátku nereálné. Jsem praktický idealista.

 

 

Seznam rubrik