T. G. Masaryk k válce na Ukrajině: „Rozčilení není program!“

23. 10. 2022 12:07:01
Včera jsem konečně pochopil, proč se asi nemůžu shodnout s některými lidmi, kteří mne označují za součást páté kolony Ruska, rusofila, zrádce nebo jen odsuzují, co píšu o Ukrajině.

Pohybujeme se totiž každý v jiném světě. Někteří, jinak chytří pánové, ale i dámy, v diskusích o řešení situace na Ukrajině navrhují toto: Rusko se musí stáhnout, Rusa musíme vyhnat, stačí aby Putin stáhl armádu, je třeba zabít Putina a ještě k tomu dodají: „tak jednoduché to je“.

Myslím, že není.

Došlo mi, že oni tomu asi opravdu věří, ale neuvědomují si, že se pohybují ve světě fantazie a svých přání, nikoliv v realitě.

V jejich světě asi je možné, že se Rusko teď stáhne, že někdo zabije Putina, nebo že Ukrajina ruskou armádu porazí. Někteří tak reagují z bolesti, kterou jim válka na Ukrajině působí, jiní pro vzpomínky na rok 1968 a další proto, že jim to umožňuje zaujmout tzv. morálně odpovědnou pozici.

Jsou to hlavně emoce, to Masarykovo „rozčilení“, racionálního v tom moc není. Zároveň je to způsob, jak se vyhnout mnoha nepříjemným otázkám. Děláme to tak konec konců v různých situacích asi všichni.

A co je to za otázky?

Např. Kdo a jak tedy toho Putina zabije? Proč už se to nestalo? Jak dosáhneme bez jednání toho, že Putin dá rozkaz a stáhne armádu? Proč by to měl udělat? Může ukrajinská armáda vytlačit tu ruskou z východu země, které již Rusko připojilo ke svému území? Je to vojensky možné?

Malá odbočka:

V životě jsem byl několikrát osobně přítomen útoku silnějšího na slabšího. Běsnícího muže vůči ženě, starších kluků vůči menšímu, agresivní babičce, která hlídala vnoučata a sprostě jim nadávala a chtěla je fackovat. Většina lidí se tvářila, že to nevidí nebo se dívala a nic neudělali. Nikdy jsem v tu chvíli neutekl, ani jen nedal tomu slabšímu do ruky klacek, aby se mohl bránit. Vždy jsem do toho konfliktu vstoupil, s rizikem, že nějakou chytnu. A vždy se mi podařilo ho zklidnit a napadenému pomoci. Útočník i fyzicky silnější byl alespoň rozhozený, přestal útočit, soustředil se na mne a oběť mohla utéct.

Nepíšu to, abych ukázal, jaký jsem hrdina. Chci spíš ukázat, proč mi tak vadí pokrytectví Západu vůči Ukrajině. A nejde mi teď ani o to, že Západ Srbsku dělal něco velmi podobného, co nyní dělá Rusko Ukrajině. Mluvím o útocích na civilní cíle. Od začátku jsem byl pro rozhodnou vojenskou akci Západu, poslal Ukrajině peníze na zbraně a s posíláním zbraní, aby se Ukrajina mohla bránit, nemám žádný problém.

Jenže Západ sám do války nevstoupí, jen bude dodávat další a další zbraně a Ukrajina bude krvácet. Chápete? To je jako té mlácené ženě na ulici podávat klacky a dívat se, jak ji ten muž stále mlátí.

Takže říkám: Když už nejsme ochotni napadené zemi skutečně vojensky pomoci, tak tlačme na to, aby se s Ruskem začalo jednat. Jakkoliv. Jde o to, aby jednal „od nás“ někdo, koho bude Rusko respektovat, kdo získá jeho pozornost. Nejspíš tedy USA. Mohla by i Čína, ale ta není z naší party. EU se na ničem v tomto směru bohužel nejspíš nedohodne. A přímé rozhovory Ukrajina Rusko nejsou, vzhledem k tomu, jak daleko jsme to i my nechali zajít, moc pravděpodobné.

Jestli chce někdo namítnou, že s teroristou nebo agresorem se nejedná, tak já zase namítám, že ani toto není pravda. Jedná se často, jen o tom veřejnost neví.

A pokud někdo zase řekne: „Rusa je třeba vyhnat“, tak se ptám: A daří se to? Je to vůbec reálné, když se podíváte na Rusko a jeho lidské, surovinové i vojenské zdroje? Když na frontu přijde již brzy dalších 300.000 ruských vojáků? A další mohou přijít? Nejsou náhodou neustále zprávy o neschopnosti ruské armády a tom, jak ji docházejí zbraně i lidi, jak nemají málem co jíst a jak jen kradou ledničky taky dezinformací, která nás má udržet ve víře, že vítězství je na dosah a která drží válku v chodu?

Za mě vidím řešení v tom Ukrajině dál dodávat zbraně na obranu, ale když nejsme ochotni angažovat se vojensky a riskovat ztráty na vlastních životech, tak začít tlačit na zahájení jednání. To bychom měli jako veřejnost požadovat. Na co ještě čekáme?

Na případnou námitku, se kterou se také setkávám, že pro ukončení války musí být sami Ukrajinci, že to nemůžeme udělat bez nich, bych se jen zeptal: a my skutečně víme, co Ukrajinci chtějí? Víme možná, co chtějí politici a vojáci. Možná i většina mužů. Ale víme i to, co chtějí ženy, děti, nemocní, staří lidé. Ptal se jich vůbec někdo? Opravdu chtějí všichni nebo většina pokračovat v boji za východní regiony?

Já to nevím, a myslím, že to neví ani ti, co tento argument v diskusích uvádějí. A vědět to vlastně ani nepotřebují.

Ve světě přání a fantazie nejsou fakta totiž vůbec potřeba.

Autor: Jan Korytář | neděle 23.10.2022 12:07 | karma článku: 29.75 | přečteno: 634x

Další články blogera

Jan Korytář

1939 - 1945 - 1968 - 1991

Při příležitosti výročí zahájení okupace zbytku tehdejšího Československa německou armádou dne 15. března 1939 jsem připravil malé srovnání toho, co našemu národu způsobily obě velké okupace, které jsme zažili v minulém století.

15.3.2023 v 8:45 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 269 | Diskuse

Jan Korytář

Proč na demonstraci proti chudobě přijelo tak málo lidí?

Jen pro pořádek: začít demonstraci 5 minut po dvanácté, v době oběda, mi nepřišlo moc chytré. Ta symbolika byla zbytečná. Proč ne raději odpoledne? Ale to není to hlavní. Jde mi víc o samotný název a smysl té akce.

9.10.2022 v 12:00 | Karma článku: 39.04 | Přečteno: 8089 | Diskuse

Jan Korytář

Ozdravovna duše J. K. - dnes o paradoxech deprese

Deprese. Žiju s ní roky. Díky lékům a částečně změně životního stylu už to docela jde. Díky za optání. Opravdu. Přesto mne nepřestává překvapovat jedna věc. Resp. konečně jsem si to více uvědomil.

10.9.2022 v 14:53 | Karma článku: 18.98 | Přečteno: 522 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2538

Jsem směšný a trapný politik, mluvka a provokatér. (převzato z diskusí pod blogy) :-) Jinak jsem ekolog, manažer, aktuálně bývalý politik, který věří, že má smysl snažit se o lepší svět a že záleží na tom, co děláme a jak se chováme. Věřím v sílu vizí, i když se zdají zpočátku nereálné. Jsem praktický idealista.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...