Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nenažranost a rozežranost lze alespoň trochu chápat (pochopením příčin), ale neléčí se umožněným přežíráním. Stejně jako se alkoholismus neléčí vodkou.

0 0
možnosti
Foto

Z hlediska psychiatrie a psychologie lze pochopit každého. I vedení Ruské federace. To bývá nezbytné ke stanovení léčby. Předstíraná paranoia není věcí psychiatrie, spíše psychologie. Kde kdo by mohl předstírat, že se cítí být ohrožen. Běžný občan by tím riskoval psychiatrickou léčbu. Nebo usvědčení že simulace. Rusko se cítí být ohroženo? Třeba infikovaném ptactvem, které se Ukrajinci chystají vypustit na Rusy podle předem vypočítané letové trajektorie! Takové předstírané blbství má svět přesvědčit, že se Rusko cítí být ohroženo?

Finsko neukazuje nikomu cestu. Rusko žádá ustupovat svému předstíranému blbství.

2 0
možnosti

Já bych byla ráda, kdyby se Evropa už konečně sjednotila v federativní stát a dala si do názvu slovo Impérium. Pak bychom si mohli třeba začít dělat choutky na ruská území a ospravedlňovat to strachem z možných ruských invazí. Mimochodem, ten strach by byl celkem oprávněný, vyhrožováno nám bylo minimálně za poslední 3 měsíce až dost!

0 0
možnosti

"díky chybám politiků" - říká se tomu děkování katastrofám.

0 0
možnosti

Srovnávat Finsko s Ukrajinou chce velkou dávku ignorace historického vývoje, geografie, politických a hospodářských podmínek a přírodního bohatství obou těchto zemí, ale hlavně ignoraci ruské imperiální politiky a její snahy obnovit Rusko jako supervelmoc v hranicích Sovětského svazu s jeho geopolitickým vlivem.

Chápat brutálního agresora - proč?

3 0
možnosti

Vaše verze reálného řešení je vámi vyvrácena v textu vašeho článku, kde jste popsal "ruské uvažování". Za takové situace si představovat, že odevzdáním východní UA (čímž opět vznikne ruské území a v ruském uvažování opětovný pocit ohrožení), že bude klid a mír a prostor na rozvoj, si může myslet jen naiva.

6 0
možnosti
Foto

Rusko pravítkem nezměříš a rozumem nepochopíš. Obávám se, že se současnou věrchuškou jednat nelze. Jakoby nestačily výroky různých ruských politiků a hlásných trumpet.

7 0
možnosti

Hezký článek. Takže Ukrajina dá část svého území Rusku, jako to předtím Finsko. Pak Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko... A pak začne druhé kolo?

7 0
možnosti
Foto

To je snad jasné. Nejprve vojensky zajistit pozemní koridor do Podněstří, pak další koridor do Královce (že tam jsou nějaké státy bude pro Rusko nezajímavý detail).

Pak už už bude Rusku zbývat dobýt jen koridor do Karlových Varů. ;-)

7 0
možnosti

Napsal jste to hezky vcetne toho zacatu, ze to neni pro ty, co "maji jasno". Ony jsou totiz dejiny Ruska velmi zajimave, a rozhodne ne cernobile (spise cerne), jak se nam snazi propaganda namluvit. Rusko (Sovetsky svaz) nechal Finsko "odejit" a to i pres to, ze Finsko pomahalo Nemecku ve valce proti SSSR v okoli Leningradu. Jak byli Finove uspesni v obranne "zimni valce", tak byli neuspesni v utocne valce proti SSSR.

SSSR mel nejakou dohodu s Rakouskem a na zaklade teto dohody Ruda Armada opustila "dobyte" Rakousko, narozdil od Americke, ktera v Nemecku je porad. Je to vubec zajimave a v zadnem pripade to nen cernobile.

Kdyz se podivate do historie, ony ty tzv. vyspele zeme nikdy nebraly vazne ty druhe. Cina opakovane upozornovala USA, aby USA vojska (jo, rikalo ze jim vojska OSN) nechodila az na reku Yalu. Zbytecne, protoze to USA nemely zajem pochopit. No a tak je ze Severni Koree Cinane vyhnali silou. To same byla "Kubanska krize". Bez USA raket v Turecku by zadna Kubanska krize nikdy nebyla. Chruscev na to Kennedyho opakovane upozornoval, ale zbytecne.

No a ted "vyspely svet" zase ignoroval namitky Ruska. Vysledek je valka na Ukrajine, na kterou doplati predevsim Ukrajinci, castecne Rusko a predevsim EU.

Jeste jednu drobnou poznamku, valky je moc casto nevyhlasuji, a mam pocit, ze jeden z poslednich pokusu o vyhlaseni valky ucinilo Japonsko proti USA.

Hezky den

1 3
možnosti

SSSR opustil Rakousko výměnou za Československo, které by, nebýt této dohody, z velké části osvobodil spojenci. Z Německa byli Rusové odejiti na základě sjednocení Německa, přičemž sjednocené Německo bylo nasledníkem SRN, nikoliv DDR. Dal už ty účelové nesmysly nemám čas komentovat.

7 0
možnosti

J28a65n 25M26a17r47e20k

19. 6. 2022 15:54

Byl jsem ve Finsku před pár lety (25) služebně na tři měsíce. Pracoval jsem ve firmě RAUTE WOOD v Nastole (blízko města Lahti, jejich pobočka byla v kanadském městě Westminster u Vancouveru, kde jsem pracoval) mluvil jsem o tom tématu s mnoha zasvěcenými Finy (finsky neumím, bylo to anglicky) a ti sice ztráty Karelie litují, ale zpět by jí nechtěli. Rusoví tam prý vykáceli všechny užitečné lesy a naházeli tam nukleární odpad. Je to tam prý celé zamořené. Mně, když poznali, že jsem původně Čech, dost pohrdavě mi sdělili, že my Češi jsme zbabělci, vzdali jsme se v v roce 38 i 68, svobodu si nezasloužíme...co jsem měl na to říct?

9 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

Oceňuji slušnou diskuzi která nedopadla jak pod článkem p.Flašky.

K tématu - Rusům vadila vždy více u sousedů politika než ekonomika. Proto chytří Finové mohli budovat kapitalismus, ale nemohli si vyskakovat v zahraničním zaměření (neutralita, vrácení území atd.). Kádára také nechali koketovat se Západem, ale nesměl pípnout proti RVHP nebo vedoucí úloze strany. Když jsem na počátku 80.let pobýval v Moskvě tak jsem slýchával chválu jak se daří s Finskem Rusům spolupracovat- jako se zemí "jiného společenského zřízení". A že nejsou tak zlí (myšleno Rusové) jak se ve světě o nich mluví - říše zla. V obchodech se prodávala Finlandia a Koskenkorva, finská přírodní kosmetika, papírenské výrobky. Dnes je už mléko rozlito a nějakou chytřejší politiku Ukrajina (ale i Západ) proti Rusku promeškaly. Nechovám žádnou lásku k Rusku a nepopírám imperiální sklony. Ale politika je vždy umění možného.

3 3
možnosti
Foto

A jakou chytřejší politiku byste si představoval?

,

2 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2544x
Jsem směšný a trapný politik, mluvka a provokatér. (převzato z diskusí pod blogy) :-) Jinak jsem ekolog, manažer, aktuálně bývalý politik, který věří, že má smysl snažit se o lepší svět a že záleží na tom, co děláme a jak se chováme. Věřím v sílu vizí, i když se zdají zpočátku nereálné. Jsem praktický idealista.

 

 

Seznam rubrik